Home 9 Export 9 De importheffingen van Trump: wat betekent het voor Nederlandse exporteurs?

De importheffingen van Trump: wat betekent het voor Nederlandse exporteurs?

Importtarieven van Trump

Auteur:

Hebe Jager

Geplaatst op:

20 maart 2025

Leestijd:

4 minuten

De importtarieven van Trump zijn vorige week ingegaan. Het gaat om stevige heffingen van maar liefst 25% op staal en aluminium uit het buitenland. “De handelsoorlog lijkt nu echt begonnen,” aldus de NOS.

Hoewel Trump zijn zinnen eerst voornamelijk had gericht op landen als China, Canada en Mexico, blijven ook de Europese exporteurs nu niet meer buiten schot. Maar wat betekenen de importheffingen van Trump nu precies voor Nederlandse bedrijven?

Wat zijn importheffingen?

Importheffingen zijn belastingen die landen kunnen opleggen op goederen die vanuit een ander land worden geïmporteerd. Dit betekent dat importeurs een hoger bedrag moeten betalen om buitenlandse producten binnen te halen.

President Trump kondigde eerder dit jaar forse importheffingen aan, en sinds vorige week zijn ze ook daadwerkelijk ingegaan. Deze importheffingen gelden voor alle landen waar Amerika handel mee doet, en dus ook voor Nederland.

De gedachte hierachter is dat Trump Amerikanen wil stimuleren om meer producten van eigen bodem te kopen. Buitenlandse goederen worden duurder, waardoor Amerikaanse producten aantrekkelijker worden. Daarnaast probeert Trump op deze manier het handelstekort van de VS te verkleinen en binnenlandse industrieën, zoals staal- en aluminiumproductie, te beschermen (NOS, 2025).

De impact van importheffingen op de handel tussen de EU en Amerika

Met de ingang van de importheffingen is de handelsoorlog officieel begonnen. Europese exporteurs kunnen de impact direct voelen. Door de hogere tarieven worden Nederlandse producten in Amerika simpelweg duurder. Nederlandse bedrijven die leveren aan bijvoorbeeld de bouwsector, machine-industrie of technieksector zien hun producten in de VS plotseling 25% duurder worden.

Daar blijft het echter niet bij. Ook de Europese Unie heeft gezegd te gaan reageren met tegenmaatregelen. Hoewel deze maatregelen voornamelijk gericht zijn op Amerikaanse exporteurs, ondervinden Nederlandse importeurs van deze producten eveneens nadelige gevolgen.

Kan Nederland een handelsoorlog aan?

De grote vraag is: hoe sterk staat Nederland ten opzichte van de handelsoorlog. Volgens analyses van economen, zoals weergegeven in EenVandaag, blijkt dat de Nederlandse economie beter bestand is tegen handelsconflicten dan veel andere Europese landen. Onze export is breed gespreid en we zijn minder afhankelijk van de Amerikaanse markt dan sommige andere landen.

Bovendien importeren we meer uit de VS dan we ernaartoe exporteren. Dit handelstekort zorgt ervoor dat we de effecten van de heffingen minder hard voelen (Volkskrant, 2025).

Toch betekent dat niet dat we helemaal geen risico lopen. Specifieke sectoren, zoals landbouw, machinebouw en technologie kunnen kwetsbaar zijn. Deze sectoren exporteren namelijk geregeld naar de VS (EenVandaag, 2025).

Europa slaat terug

Europa zit niet stil, maar kondigt eigen importheffingen aan als reactie op de Amerikaanse tarieven. Zo is Europa van plan om heffingen in te stellen op een aantal typische Amerikaanse producten zoals Harley-Davidson motoren, Levi’s spijkerbroeken en whiskey.

Aanvankelijk was het plan om per 1 april aanvullende Europese importheffingen in te voeren. Hiermee wilde de EU een duidelijk signaal afgeven. De Amerikaanse president Trump reageerde fel op deze aankondiging en dreigde met een importtarief van maar liefst 200 procent op Europese wijnen, champagnes en andere alcoholische producten.

Om escalatie te voorkomen, heeft de Europese Unie besloten de invoering van de heffingen uit te stellen tot medio april. Volgens berichtgeving van het AD gebruikt de EU deze periode om zorgvuldig te bekijken op welke producten ze precies een extra belasting willen opleggen.

Importheffingen Amerika

Hoe reageren Nederlandse exporteurs?

Eerder dit jaar kwam uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) naar voren dat ruim één op de drie Nederlandse ondernemers verwachtte dat het presidentschap van Trump negatieve gevolgen zou hebben voor de handel. Met name werd gevreesd voor hogere importtarieven en beperkingen op de vrije handel. Die zorgen blijken nu niet ongegrond.

Voor Nederlandse exporteurs die veel zakendoen met Amerika, is dit een onzekere tijd. Bedrijven houden de ontwikkelingen nauw in de gaten. Daarnaast wordt de situatie op de voet gevolgd door bedrijven die afhankelijk zijn van import uit Amerika. De Europese importheffingen op typisch Amerikaanse producten raken namelijk ook Nederlandse importeurs.

Wat nu?

De kans is groot dat deze handelsoorlog voorlopig nog niet voorbij is. De tarieven liggen hoog en Trump lijkt niet van plan snel concessies te doen. Dit zorgt ervoor dat exporteurs zich moeten aanpassen.

Voor veel bedrijven is het belangrijk om risico’s te spreiden. Denk aan het verkennen van nieuwe exportmarkten buiten de VS of het aanpassen van prijsstrategieën. Ook is het verstandig om de ontwikkelingen rondom de importheffingen nauwlettend te blijven volgen.

Hulp bij export en douanezaken?

Heeft u als exporteur vragen over de gevolgen van de importheffingen voor uw bedrijf? Of wilt u weten hoe u ondanks deze maatregelen uw internationale handel soepel kunt blijven organiseren? Grodal heeft meer dan 30 jaar ervaring met export, import en douanezaken. Hebe en zijn collega’s denken graag met u mee over de juiste aanpak voor uw situatie.

Bronnen:

NOS , EenVandaag, evofenedex , AD en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Veelgestelde vragen over importheffingen

Op welke producten gelden de importheffingen van Trump?

+

De importheffingen van Trump gelden op staal en aluminium uit het buitenland. Het importtarief is 25 procent. De verhoogde tarieven gelden voor alle landen.

Wat is de reactie van de Europese Unie op de Amerikaanse importheffingen?

+

De Europese Unie wil als reactie eigen importheffingen instellen op typisch Amerikaanse producten, zoals motoren, spijkerbroeken en whiskey. Hiermee wil de EU druk uitoefenen op de Amerikaanse regering.

Wanneer gaan de importtarieven van de EU in?

+

De importtarieven op Amerikaanse producten zouden 1 april ingaan, maar dit is uitgesteld tot medio april. De Europese Unie gebruikt deze periode om te bepalen op welke producten extra heffingen komen (AD,2025).

nl_NLNederlands