Home 9 Sea freight 9 Sterke daling in containertarieven: bespaar op zeevrachtkosten voor de feestdagen

Sterke daling in containertarieven: bespaar op zeevrachtkosten voor de feestdagen

Auteur:

Hebe Jager

Geplaatst op:

25 September 2024

Leestijd:

3 minuten

De internationale containertarieven zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald, waardoor het nu veel voordeliger is om producten over zee te vervoeren. Waar de tarieven in mei en juni nog op zijn hoogtepunt waren, zijn de kosten nu bijna gehalveerd. Dit biedt bedrijven een unieke kans om slim in te kopen voor de drukke feestdagen zoals Black Friday, Sinterklaas en Kerst.

Profiteer van de daling in containertarieven

In juni berichtten we nog over de sterk stijgende kosten voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa. De tarieven stegen flink, waarbij het verschepen van een 40’ft container een bedrag van 7.000 dollar (ongeveer 6.300 euro) kon kosten. Dit markeerde een absoluut hoogtepunt in de markt. [1]

Sindsdien zijn de prijzen aanzienlijk gedaald. De containertarieven dalen zo hard, dat deze inmiddels bijna zijn gehalveerd ten opzichte van juni. Op dit moment kost het verschepen van een container tussen Azië en Noord-Europa nog maar ca. 2.750 dollar (ongeveer 2.500 euro).

Voor bedrijven die (deels) afhankelijk zijn van internationale handel, biedt deze forse prijsdaling een goede kans om te besparen op logistieke kosten. Dit is vooral voordelig in aanloop naar de drukke periodes, zoals Black Friday, Sinterklaas en Kerst, wanneer de vraag doorgaans toeneemt. Door te profiteren van de lagere prijzen, kunnen bedrijven hun winstmarges vergroten of hun producten tegen aantrekkelijke prijzen aanbieden.

Bron: Drewry Container Index: gemiddelde containertarieven: https://www.drewry.co.uk/supply-chain-advisors/supply-chain-expertise/world-container-index-assessed-by-drewry

Goed voorbereid op de feestdrukte

De feestdagen komen langzamerhand weer in zicht. Dit betekent dat veel bedrijven zich moeten voorbereiden op de komende drukte. Dit begint bij het op tijd inslaan van voldoende voorraad. Door slim en tijdig in te kopen voorkomt u dat uw producten niet op tijd aankomen voor de drukte. Wachten met het regelen van transport kan leiden tot vertraging, wat tijdens de feestperiode extra nadelige gevolgen kan hebben. 

Bovendien is dit het ideale moment om te profiteren van de lage containertarieven. Zo kunt u niet alleen op tijd, maar ook voordelig uw producten laten verschepen.

Lees hier meer over zeevracht tarieven.

Regel uw zeevracht met Grodal – Bel nu

Wilt u op tijd zijn voor de decemberdrukte? Dan is het verstandig om uw sea freight vroegtijdig te regelen. De duur van een zeevrachtzending kan variëren, afhankelijk van de afstand en de gekozen route. Zo kan een container vanuit China naar de haven van Rotterdam enkele weken onderweg zijn. 

Grodal kan u helpen bij het kiezen van de juiste oplossing, zodat uw zending snel en efficiënt op de plaats van bestemming aankomt. Neem contact op met ons voor advies op maat en zorg dat uw zeevracht soepel verloopt. Bel +31 598 612 725 voor meer informatie of mail operations@grodal.nl.

Veelgestelde vragen over containertarieven

Waarom fluctueren containertarieven?

+

Containertarieven fluctueren in prijs door vele factoren, zoals politieke spanningen, economische omstandigheden en verstoringen in de supply chain, zoals havenstakingen.

Hoe lang duurt het om een container te verschepen?

+

Hoe lang het precies duurt om een container te verschepen, ligt aan de afstand en de route. Voor zendingen vanuit Azië naar Rotterdam duurt het meestal enkele weken. Wij vertellen u graag meer over de transportduur per modaliteit en de zeevracht tarieven.

Wat is de beste keuze: FCL of LCL?

+

Less Container Load is in veel gevallen de beste keuze als u niet genoeg goederen hebt om een volledige container te vullen. Op deze manier kunt u kosten besparen. Kies voor Full Container Load als u een grote zending heeft. Hier adviseren wij u ook graag over.

Bronnen:

[1] https://www.nt.nl/scheepvaart/2024/09/16/containertarieven-sinds-zomerhoogtepunt-al-bijna-gehalveerd/?gdpr=accept

https://www.drewry.co.uk/supply-chain-advisors/supply-chain-expertise/world-container-index-assessed-by-drewry

en_GBEnglish (UK)